Kanin.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av kanin
Temming
Helse og sykdom
Biologi

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerKrav til miljø og nødvendig utstyr

Innkjøp av 2 kaniner samt utstyr vil koste ca. 3000 kr. Fôr, strø, diverse utstyr og veterinærbesøk vil gi utgifter på noen tusenlapper i året etter dette.

Kaniner trives godt utendørs selv om det blir noen minusgrader. Varme over 27 °C tåler de derimot dårlig, så skygge er nødvendig. Kaninene kan gjerne bo i et uthus e.l. med innhegning rundt, hele året. Om dette ikke lar seg gjøre bør de ha en innhegning eller en "luftegård" slik at de kan være ute på dagtid i sommerhalvåret. Her trenger de et lite hus med tørt bunnmateriale som kan gi beskyttelse for både sol og regn. Innhegningen må gjerdes inn med netting som enten graves dypt ned i bakken eller går under hele innhegningen slik at kaninene ikke graver seg ut.

Kaniner som holdes innendørs trenger en innhegning eller et stort bur å oppholde seg i. En innhegning kan lages enkelt ved å skjerme et eget hjørne ved hjelp av brede planker eller netting. En god idé er å innrede et eget rom i huset spesielt med tanke på kaninene. Benyttes bur bør dette være så stort som mulig. Kaniner som holdes innendørs i bur har enda større behov for en innhengning å utfolde seg i, eller en eier som er flink til å aktivisere kaninen utenfor buret.

I rom der kaninene får gå fritt må alle elektriske ledninger fjernes eller beskyttes slik at kaninene ikke gnager på dem. Giftige stueplanter, utstående spiker, giftig maling o.l. bør fjernes. Kaniner har problemer med å bevege seg på glatte golv. Filttepper, filleryer e.l. bør derfor legges ut. Temperaturen i rom der kaniner oppholder seg bør være 15-21 °C. Dyrene bør ha tilgang til godt dagslys og naturlig døgnrytme. Om vinteren bør rommet opplyses med lampe slik at lysperioden blir lang nok. Bur/innhegning må aldri plasseres i direkte sollys eller i trekk. Siden kaniner er naturlig engstelige bør de også plasseres på et rolig sted i huset.

Mosjon er nødvendig for å opprettholde god fysisk helse hos kaninen samtidig som det gir atspredelse og mulighet til å utforske miljøet. Kaniner som holdes i bur eller en liten innhegning må derfor jevnlig slippes ut for å mosjonere. Bunnen i bur eller hus bør dekkes med spon/treflis som er lett å skifte. I et hjørne bør kaninene ha sitt eget toalett i form av en kasse med kattesand e.l.

Kaniner må ha skjulesteder de kan bruke som hule, f.eks. en trekasse snudd opp ned med en passe stor inngang. Kassen bør fôres med rikelig høy eller annet redemateriale og begge kaninene bør ha plass til å ligge der samtidig. Kaniner trenger noe å grave i, og de liker å ha en forhøyning å sitte på, for eksempel taket på sovehuset hvis dette er flatt. Andre ting som kaninene kan hoppe over, krype under og klatre på stimulerer til aktivitet og beriker kaninenes levemiljø. De trenger også forskjellig materiale å gnage på, f.eks. grener og gulrøtter.

Matskålene bør være i et tungt materiale som dyrene ikke kan velte. I tillegg trengs vannflaske.

Rengjøring
Hver dag bør avføring, vått strø og annet fuktig materiale fjernes. Hele innhegningen eller huset bør tømmes for strø og rengjøres grundig minst én gang hver uke.

 
Copyright © Kanin.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Kanin.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.