Kanin.no
Forside

Før du kjøper
Miljø og utstyr
Fôring av kanin
Temming
Helse og sykdom
Biologi

Annonser
Artikler
Bøker
LinkerHelse og sykdommer

Daglig helsestell
Fortennene til kaninen vokser hele livet, og det er derfor svært viktig at de slites så de ikke blir for lange. Sørg for rikelig med egnet gnagemateriale.

Kaniner pusser seg selv og trenger ikke å bades. De røyter hver 3. måned, da bør de børstes daglig for å unngå at de slikker i seg all pelsen og får magetrøbbel. I røyteperioden bør dyrene få ekstra fiberrik kost slik at fordøyelsen blir kvitt hårballer. Langhårede kaniner kan få smertefulle knuter i pelsen og bør børstes regelmessig.

Hvis klørne ikke slites nok må de klippes med negletang. Dette får du i dyre-butikken. Vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn og treffer nerven.

Helse og sykdom
En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Sjekk kaninen daglig for tegn på sykdom eller skade. Siden kaniner er byttedyr vil de alltid prøve å skjule sykdom og skade, men hvis kaninen krummer ryggen og er mindre aktiv enn vanlig kan dette tyde på smerter. Hvis du mistenker at kaninen er syk eller skadet bør du snarest kontakte veterinær for råd og eventuell behandling.

Fortennene skal være like lange. De er spisse på unger og jevne på voksne. Overtennene skal ligge utenfor tennene i underkjeven. Oppdages ujevne, løse, for lange eller mørke tenner bør veterinær kontaktes.

Kaninen skal ha daglig avføring i form av sorte, faste kuler. Diaré kan tette igjen kjertlene rundt kjønnsåpningen og klistre seg fast i pelsen. Kaninen må da rengjøres forsiktig med mildt såpevann, og dietten endres.

Gnaging på sprinklene i buret, overdreven pussing eller passivitet, gnaging på egen pels eller svinging med hodet frem og tilbake kan være tegn på dårlig velferd. Prøv å finne ut hva som er galt: Trenger kaninen oftere mosjon, mer aktivitet og sysselsetting, eller utsettes den stadig for negative opplevelser? Forsøk å bedre kaninens livskvalitet.

 
Copyright © Kanin.no 2008-2018. Teksten er basert på Mattilsynets veiledningsbrosjyre.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Kanin.no og de respektive forfatterne.
En del av Dyr og Media AS. Samarbeidspartnere: Dyrenett.no.